Сорт: 69 % Каберне Совиньон, 12 % Малбек , 8 % Пети Вердо, 8 % Карменер и 3 % Каберне Фран
Лозя: Блоковете лозя Max са разположени в долината Аконкагуа. Най-старите сред тях са блоковете Max I, Max II и Max V . Каберне Совиньон и Карменер са засадени през 1978 г. и 1993 г. съответно, а Пети Вердо - през 1999 г. Трите блока с лозя, от където идва и гроздето за Don Maximiano Founders Reserve са засадени със северно или североизточно изложение.
Климат: Районът се характеризира с дълъг...
Сорт: 69 % Каберне Совиньон, 12 % Малбек , 8 % Пети Вердо, 8 % Карменер и 3 % Каберне Фран
Лозя: Блоковете лозя Max са разположени в долината Аконкагуа. Най-старите сред тях са блоковете Max I, Max II и Max V . Каберне Совиньон и Карменер са засадени през 1978 г. и 1993 г. съответно, а Пети Вердо - през 1999 г. Трите блока с лозя, от където идва и гроздето за Don Maximiano Founders Reserve са засадени със северно или североизточно изложение.
Климат: Районът се характеризира с дълъг, сух сезон; умерено топлите летни дни се охлаждат от меките вечерни бризове, които навлизат в долината от Тихия океан.
Почви: Почвите са вулканични, колувиални с добър дренаж, Колувиланите и вулканични скални почви на лозето Max I показват високо присъствие на слюда и глина. Max II има дълбоки колувиални почви с вулканичен произход, с глинеста до песъчливо-глинеста почвена текстура, и двете имат 30 - 40% съдържание на камък. Max V има дълбоки наносни почви с 50 % съдържание на камък и отличен дренаж.
Реколта 2016: Като цяло по-хладния от средния вегетационен сезон 2016 г. допринесе за раждането на изтънчени вина, които красиво балансират елегантността с истинска мощ. Превъзходно подчертаните аромати са
както свежи, така и зрели.
Валежите се появяват през зимата, след много сухо начало на вегетацията. Тези дъждове продължават до октомври, заедно с хладна пролетни температури. Към края на ноември температурите превключват към топли пролетни дни, активирайки вегетативния растеж, като същевременно осигуряват здравословно отглеждане на плодове.
Лятото започва с по-топло време с температури, които са близо до регистрираните
средни стойности и към януари отново се обръща към малко по-хладни условия. Февруари пристига и осигурява топли летни дни, като помага за изравняване на разнородността на културата. Март отново е хладен, така че гроздето
натрупва захар с леко темпо и достига фенолно узряване с определен баланс на ярка киселинност
и ниски нива на алкохол към края на месеца и началото на април. Общото сумиране на топлината на
вегетационният сезон е със 7 % по-нисък от записаните ни средни стойности.
Гроздоберът е концентриран между края на март и началото на април и за щастие прибрахме най-голямата част от нашето грозде в избата, преди пристигането на силните дъждове през април.
Характеристика: 2016та реколта на Don Maximiano е реколта, в която наистина можем да оценим въздействието на хладния вегетационен сезон.
Резултатът е уникално и спиращо дъха вино, с перфектен баланс и елегантност. Аромати на печени зърна какао и касис се смесват с нотки на прясна боровинка и череша. На небцето преобладават аромати на червена череша,
аромати от къпина и боровинка. Привлекателно и атрактивно вино, със свежест и структура заедно с
фокус и прецизност. Страхотна енергия и концентрация, с рафинирани танини и невероятен баланс. Забележително виното с огромен потенциал!