Сорт: 100 % Шираз
Лозя: Гроздето за La Cumbre е с произход от най-добрите ни парцели със Сира насаждения в нашите Макс Лозя, разположени във вътрешността на долината Аконкагуа, както и от нашите имоти в Аконкагуа Коста ( в близост до Тихоокеанския бряг). Макс лозята притежават разнообразни микроклимати, видове почви, надморски височини и експозиции. Нашето Аконкагуа Коста лозе, намиращо се само на 12 километра от Тихия океан, е чудесен имот, разположен на хълмове. Този имот произвежда Сира с голяма ароматна интензивност, с изобилие от червен плод и висока киселинност, придаваща на...
Сорт: 100 % Шираз
Лозя: Гроздето за La Cumbre е с произход от най-добрите ни парцели със Сира насаждения в нашите Макс Лозя, разположени във вътрешността на долината Аконкагуа, както и от нашите имоти в Аконкагуа Коста ( в близост до Тихоокеанския бряг). Макс лозята притежават разнообразни микроклимати, видове почви, надморски височини и експозиции. Нашето Аконкагуа Коста лозе, намиращо се само на 12 километра от Тихия океан, е чудесен имот, разположен на хълмове. Този имот произвежда Сира с голяма ароматна интензивност, с изобилие от червен плод и висока киселинност, придаваща на вината свежест и игривост.
Винификация: Гроздето за La Cumbre е ръчно събирано в прохладните сутрешни часове, двойно-сортирано, почистено, ронкано. Ферментацията на единичните партиди се провежда при 26 ° до 28 ° C, между 6 и 28 дни в съдове от неръждаема стомана. Вината след това отлежават във френски дъбови бъчви, 50 % нови, в продължение на две години, след което финалният бленд La Cumbre се създава. След бутилиране, виното отлежава в бутилка в продължение на още една година, преди да се реализира на пазара.
Реколта 2016: Като цяло по-хладния от средния вегетационен сезон 2016 г. допринесе за раждането на изтънчени вина, които красиво балансират елегантността с истинска мощ. Превъзходно подчертаните аромати са както свежи, така и зрели. Валежите се появяват през зимата, след много сухо начало на вегетацията. Тези дъждове продължават до октомври, заедно с хладна пролетни температури. Към края на ноември температурите превключват към топли пролетни дни, активирайки вегетативния растеж, като същевременно осигуряват здравословно отглеждане на плодове. Лятото започва с по-топло време с температури, които са близо до регистрираните средни стойности и към януари отново се обръща към малко по-хладни условия. Февруари пристига и осигурява топли летни дни, като помага за изравняване на разнородността на културата. Март отново е хладен, така че гроздето натрупва захар с леко темпо и достига фенолно узряване с определен баланс на ярка киселинност и ниски нива на алкохол към края на месеца и началото на април. Общото сумиране на топлината на вегетационният сезон е със 7 % по-нисък от записаните ни средни стойности. Гроздоберът е концентриран между края на март и началото на април и за щастие прибрахме най-голямата част от нашето грозде в избата, преди пристигането на силните дъждове през април.
Характеристика: Интензивен рубиненочервен цвят с виолетови отблясъци. Първоначалните аромати на La Cumbre 2016 напомнят на
розмарин и копър и са придружени от вторични аромати на черни череши, боровинка и докосване на карамфил. След като навлезе в небцето, проникващата есенция на къпина и боровинка се комбинират
с червена череша, малина, розмарин, копър и нотки на тютюн. Вкусът е свеж и сочен, с фин танин и варовикова текстура.
Francisco Baettig, Chief Winemaker