Сорт: 68 % Каберне Совиньон, 18 % Карменер, 9 % Малбек и 5 % Пети Вердо
Лозя: Блоковете лозя Max са разположени в
долината Аконкагуа. Най-старите сред тях са блоковете Max I, Max II и Max V . Каберне
Совиньон и Карменер са
засадени през 1978 г. и 1993 г. съответно, а Пети Вердо - през 1999 г. Трите блока с лозя, от където идва и гроздето за Don Maximiano Founders Reserve са засадени със северно или североизточно изложение.
Климат: Районът се
характеризира с дълъг, сух сезон;
умерено...
Сорт: 68 % Каберне Совиньон, 18 % Карменер, 9 % Малбек и 5 % Пети Вердо
Лозя: Блоковете лозя Max са разположени в
долината Аконкагуа. Най-старите сред тях са блоковете Max I, Max II и Max V . Каберне
Совиньон и Карменер са
засадени през 1978 г. и 1993 г. съответно, а Пети Вердо - през 1999 г. Трите блока с лозя, от където идва и гроздето за Don Maximiano Founders Reserve са засадени със северно или североизточно изложение.
Климат: Районът се
характеризира с дълъг, сух сезон;
умерено топлите летни дни се охлаждат от меките вечерни бризове, които навлизат
в долината от Тихия океан.
Почви: Почвите са вулканични, колувиални с добър дренаж, Колувиланите и
вулканични скални почви на лозето Max I показват високо присъствие на слюда и глина. Max II има дълбоки колувиални почви с вулканичен произход, с
глинеста до песъчливо-глинеста почвена текстура, и двете имат 30 - 40% съдържание
на камък. Max V има дълбоки наносни почви с 50 % съдържание на камък и отличен
дренаж.
Реколта 2014: Уникалният вегетационен сезон отчасти обяснява величието на реколта 2014, от която произлизат изключителни вина. Сезонът започна с безпрецедентни студове на места в средата на септември, които доведоха до по-ниски добиви и прогнозираха трудна пролет, но условията коренно се промениха през октомври, когато апочна постепенно повишаване на температурите. Общата сума на топлина през пролетта е 9 % по-висока от средната, което благоприятства здравословен цъфтеж. Преживяхме няколко дни с много високи температури през януари, и започнахме щателна защита на клъстерите, за да избегнем директното излагане на слънце и да осигури по-високо ниво на качество на гроздовете. Плодовете успяха да останат на лозите за дълго време, развиващи се бавно до пълното им зрялост.
Описание: На нос Дон Максимиано 2014 е сложно вино, което проявява богати и зрели аромати на къпина, малина и черна череша, заедно с нотки на дафинов лист, кедър и горчив шоколад. На небце е сочно и пикантно. Неговата еластична текстура подкрепя зрелите аромати на червени плодове и сладкарски нотки. Танините на това вино сигуряватт рамка за пищна интензивност на плода във финала и отлична устойчивост.