Сорт: Дзибибо (Александрийски мускат)
Eтикетите на Донафугата са произведения на изкуството, инспирирани от
Габриела Рало /собственичка на избата/ и проектирани от Стефано Витале,
изключителен артист с невероятен стил. Авторски етикет, който разказва
любовта, грижата и усилията на героичното лозарство на остров, уникален и
очарователен. Свеж и очарователен портрет, който разкрива същността на
острова. Името Ben-Rye идва от арабският израз „Син на Вятъра“, тъй като
ветрове духат постоянно в Пантелерия. А островните ветрове носят със
себе си изобилие от аромати, толкова интензивни, сякаш можеш да ги
докоснеш. Първата реколта от Бен Рие...
Сорт: Дзибибо (Александрийски мускат)
Eтикетите на Донафугата са произведения на изкуството, инспирирани от
Габриела Рало /собственичка на избата/ и проектирани от Стефано Витале,
изключителен артист с невероятен стил. Авторски етикет, който разказва
любовта, грижата и усилията на героичното лозарство на остров, уникален и
очарователен. Свеж и очарователен портрет, който разкрива същността на
острова. Името Ben-Rye идва от арабският израз „Син на Вятъра“, тъй като
ветрове духат постоянно в Пантелерия. А островните ветрове носят със
себе си изобилие от аромати, толкова интензивни, сякаш можеш да ги
докоснеш. Първата реколта от Бен Рие е 1989. Ben Ryé на Донафугата е
емблематично вино, утвърдена марка, със спечелени безброй национални и
международни награди през последните 20 години. Екстраординерно вино,
една от иконите на Италия.
Лозя и почви: Гроздето идва от остров Пантелерия (Югозападна Сицилия) Ниски лозя, разположени свободно върху почвата. Вулканични почви, богати на минерали.
Винификация: Първият гроздобер обикновено започва около 15 август, а натуралният процес на изсушаване на гроздето продължава между 3 и 4 седмици. През септември, при втори гроздобер към мъстта от зрели свежи гроздове която ферментира, се добавя изсушеното вече грозде, като ръчно се премахват зърната от чепките. По време на мацерацията изсушените гроздове освобождават захар, натурална киселинност, и всичките си аромати и цвят в мъстта. След постигане на необходимото ниво алкохол-захар и концентрация на ароматите, ферментацията се прекъсва.
Описание: Бен-Рие показва своята изключителна персоналност и дълбочина първоначално с яръкия си, кехлибарен цвят. След първата интензивна нотка на кайсии и праскови, букетът предлага сладка сензация от сушени смокини, мед, подправки и минерални нотки. Виното е импресивно във вкуса, с отличителна комплексност, благодарение на смесването на сладост, приятна ароматност и мекота. С много продължителен финал. Изключително десертно вино.
Препоръчваме: Отворете бутилката непосредствено преди дегустацията. Сервирайте при 14 градуса С, в чаша с форма "лале".
Потенциал за отлежаване: над 30 години.
Остатъчна захар: 203 гр/л