15-02-2019г.
Какво ново? Нерело Маскалезе, директно от Етна, Сицилия.
Nerello Mascalese е черен сорт грозде. Уникалният тероар на вулкана ражда неговата най-престижна версия под апелацията Etna DOC. Въпреки рядкостта си, сортът предлага невероятна стойност и вкусов профил, които често се сравняват с финия Пино Ноар. Вирее в Сицилия. Сортът е късно зреещ, дава средни на големина гроздове, с фина ципа. Високата плътност на засаждането и ниските добиви грозде от растение допринасят за производството на вина с голяма елегантност и класа. С лека интензивност на цвета, Nerello Mascalese е рубинено червен, с тенденция към гранат. Носът е белязан от аромати на червени плодове, пронизващи аромати на кисели черни череши, цветни нюанси, балсамико и пикантен тютюн, ароматни билки и минерални нотки. Вкусът впечатлява със своята жизнена киселинност и изразена минералност, характерна за вулканичния тероар.
Очаквайте скоро в портфолиото на Уайнбокс вино от сорта нерело маскалезе от изба Donnafugata, Сицилия.
Източник:Winefolly.com; donnafugata.com
Nerello и храна
На първото място трябва да се потърси съчетание с регионалните ястия на Сицилия. Сицилия е горещ и слънчев остров в Средиземно море, който произвежда отлични домати, чушки, патладжани, билки, ароматни сирена, приготвени с овче и краве мляко, и разбира се, изключителна паста. Ще откриете, че основният протеин идва от рибата, особено мазната риба (като сардини и скумрия), както и от говеждо, пилешко и свинско месо. Поради балансирания танин и плодовост на Nerello, той доста добре си подхожда с рибите.
Месо
Бекон, печено свинско, печени пълнени сардини, риба тон и домати, месо, кюфтета, риба меч с домати и каперси, пържола, сладко и кисело свинско, ребра от барбекю, свински колбас
Сирене
Pecorino, Caciocavallo (като сицилианската моцарела), Provolone, Fresh Ricotta, Gruyere
Билки/ Подправки
Салвия, риган, лавандула, шафран, куркума, джинджифил, анасон, мента, бял пипер, сладък босилек, чесън, канела, карамфил.
Зеленчуци
Пушени патладжани, печени моркови, червени чушки, червен лук, каперси, тиква, патладжан в тайландски стил, печени диви гъби, ястия от тестени изделия, паста.
Източник: winefolly.com