Назад

24-10-2022г.

CHAMPAGNE HARVEST 2022

Реколта Шампан 2022 г. -прогноза за най-високо качество още в началото на гроздобера.

Производителите съобщават за големи надежди за качеството на реколта 2022

Гроздоберът в Шампан, на реколта 2022 започва и датите за начало на беритбата са определени за повечето села, обяви Comité Champagne.

За всяко село и сорт грозде в целия регион се определят индивидуални дати за начало на събиране на реколтата.Тази година датите варират между 20 август (Montgueux в Côte des Blancs) и 6 септември (Dormans Soilly във Vallée de la Marne).

Датите не са задължителни, производителите могат да изберат кога след посочената начална дата да стартират гроздоберът в техните лозя.

От Champagne Pouillon, базиран в Mareuil-sur-Ay аnd Aÿ, казват, че екипът вероятно няма да започне да бере до 6 септември, въпреки че може да прибере реколтата от 26 август. „Искаме оптимална фенолна и ароматна зрялост“.

Доброто здраве на гроздето "насърчава хората да бъдат търпеливи", каза Alice Paillard от Champagne Bruno Paillard.

Mathieu Roland-Billart, главен изпълнителен директор на Billecart-Salmon, от своя страна споделя, че къщата е поискала по-ранна дата за прибиране на реколтата с шардоне в някои от най-южните им парцели близо до Vitry-le-François, тъй като профилът на зрялост в тези парцели показва висока естествена захар и бързо намаляваща киселинност.

Коментирайки началните дати за прибиране на реколтата в региона, Denis Bunner, заместник-майстор на избата в Champagne Bollinger, казва:

„Очаквахме големи разлики между селата, но колкото по-близо сме до прибирането на реколтата, толкова по-малко разлики виждаме.“

Гроздоберът на реколта 2022 в Шампан не започва ли особено рано?

„Да, това е ранна реколта, но не толкова, колкото се очакваше“, казва Paillard. Началото на периода на събиране на гроздето е особено рано тази година, но не и нечувано, и потвърждава наблюдението, че реколтите обикновено стартират все по-рано и по-рано, в резултат на изменението на климата.

Bunner коментира, че това е шестият път през последните 20 години, когато жътвата започва през август, а Roland-Billecart казва, че това не е особено ново явление – през 2018 г. екипът започва гроздобера на 20 август, например.

Charline и Hugo Drappier от Champagne Drappier, от своя странаотбелязват, че този момент се е превърнал в средностатистически през последните пет години. „Това е 3 седмици по-рано от типичната начална дата от времето на баща ни, когато реколтите никога не са започвали през август.“

Очевидно е, че ако има вероятност ранните реколти като тази да станат по-чести, производителите ще трябва да бъдат подготвени.

Champagne Pouillon коментира, че реколтата започва все по-рано, в сравнение със средната им стойност. „В следващите години ще се сблъскваме с все повече и повече ранни реколти, към които ще трябва да се адаптираме“.

Качеството на реколтата ще стане по-очевидно, тъй като беритбата ще продължи и през следващите две седмици, но засега сме положително настроени.

„Двадесет години след известната 2002 реколта, ще имаме още една страхотна реколта“, каза Bunner. „Много зряло, с добре балансирана киселинност и идеално чисто грозде, без болести по трите сорта грозде. Очакваме с нетърпение да видим крайния резултат след ферментацията.“

Добив от 12 000 кг на хектар беше определен от Comité Champagne за реколта 2022 г. – най-високият от повече от десетилетие.

Те обясняват това увеличение на „минималните загуби от пролетни слани и градушки и отличното здраве на лозята в Шампан като цяло“.

Roland-Billecart споделя, че вегетационният сезон е идеален. „Имахме много дълги слънчеви периоди и земята се възползва от водните запаси от 2021 г., не сме имали болести, за които да се тревожим, и никакви мащабни природни бедствия като слана или градушка. Производителят-лозар Benoît Lahaye от своя страна споделя, че санитарното състояние на гроздето му е перфектно, а балансът захар-киселинност е достоен за бъдеща голяма реколта. „Вегетационният сезон през 2022 г. силно напомня на големите реколти от 1947, 1959 и 1976 г.“