Назад

22-09-2019г.

Австрийската дегустация - 27 септември 2019

Акцентите на GRAND AUSTRIAN TASTING 2019

Или как едно и също вино може да е подходящо едновременно за патица по пекински и виенски шницел?

И тази година, за 11 пореден път в София ще можем да се насладим на редица австрийски вина от световно качество. За разлика от други години, обаче, 2019 ще бъде уникална.

За пръв път ще можете да опитате натурално газирани ризлинги (pet-nat), вина отлежавали в амфора, стари реколти грюнер велтлинер, нови региони като Suedsteiermark и Burgenland и винопроизводители от световна класа!

Време е всеки уважаващ себе си винен любител да си свери часовника. Защото австрийското вино се движи бързо по стрелките, далеч изпреварвайки времето си.

В последните години Австрия прави фурор с качествените си вина от уникални локалните сортове. Но на какво се дължи това, освен на талантливите винопроизводители?

Специфичен климат

Австрия е точно по средата, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината: свежи, ароматни, но концентрирани. Няма друго място в света, където свежите вина са толкова мнопластови и комплексни, както в Австрия.

Уникални сортове

Австрия е съкровищница за локални сортове, които не само се водят като такива в амелографските книги, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава. Грюнер велтлинер несъмнено е ултимативното лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино (повече от 30 процента от насажденията в страната са с този параден сорт), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен потенциал за отлежаване.

Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи: Цирфандлер, Ротгипфлер, Червен Велтлинер, Нойбургер, Санкт Лаурент, Вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност. Вина, които ще съхранят дълго успешната репутация на австрийското вино.

Неоспоримо съотношение цена-качество

В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Традицията и любовта към гроздето правят от вината уникални, занятчийски продукти, далеч от парадоксите на масовата продукция. В общи линии повечето австрийски вина са бутикови. Като резултат от този hand-made подход, продадените извън Австрия вина, струващи между 10 и 20 евро са на светлинни години като качество, сравнени с останалите предлагани интернационални марки.

По мнение на интернационални експерти Грюнер Велтлинер в световен мащаб е най-добровино в сегмента fine-wines по отношение цена-качество.

Универсален партньор на всички храни

Повечето австрийски вина имат компактни тела и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с централно-европейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.

Във всичко това ще може да се убедите със собствените си сетива на уникалното преживяване-презентация, в петък, 27.09.2019 в София, в хотел Хилтън, където за 11 пореден път ще се състои GAT (Grand Austrian Tasting).