Colomba Pasquale или Colomba di Pasqua (букв. „великденски гълъб“) е италиански традиционен великденски хляб. Великденският двойник на двата добре познати италиански коледни десерта - панетоне и пандоро.
Тестото за коломба се приготвя по същия начин както за панетоне - с брашно, яйца, захар, мая и масло. За разлика от панетоне, обикновено съдържа захаросани кори и никакви стафиди. След това тестото се оформя във формата на гълъб (коломба на италиански) и накрая се покрива с перлена захар и бадеми, преди да се изпече.
Kолекцията Dolce & Gabbana и Fiasconaro 2024 включва три вкусни варианта на типичната италианска коломба, всеки поместен във великолепна опаковка, проектирана от Dolce & Gabbana:
- Коломба с шоколад и ягоди 1 кг
- Коломба бадеми и портокал 750 гр
- Коломба мандарина, бадеми пистачо 100 гр
Металните кутии за коломба са специално проектирани от сицилиански художници, вдъхновени от сицилианската майолика.
Металните кутии помагат да се запази интензивният аромат на печивото.
Към колекцията тази година е добавена новата розова кутия, украсена с розова майолика, която отразява пролетната свежест и цветовете на нацъфели прасковени, черешови и бадемови дървета.