Назад

CHATEAU DE L'ESCARELLE

Кот де Прованс, Франция

www.escarelle.fr

ИСТОРИЯ

Благодарение на Луи XIV и известния картограф Касини, лозето Ескарел се появява на карта от 1718 г. - ранно топографско начинание, което е част от това, което в крайна сметка ще се превърне в „Касини“, първата обща карта на Кралство Франция.

Големият белгийски авантюрист Франсоа-Джоузеф Фурние прави своето богатство, откривайки скъпоценна кварцова мина в Мексико,. Вече собственик на остров Поркерол (Porquerolles) той се влюбил в Domaine de l’Escarelle през 1912 г. и го подарил на жена си като сватбен подарък.

Водещият френски бизнесмен Yan Pineau придобива Château de l’Escarelle през 2014 г., след като видя огромния потенциал, който този имот притежава, за да се превърне в едно от най-добрите имена сред провансалските вина. С помощта на всеотдаен, опитен екип, Yann Pineau се стреми да произвежда отличителни вина с най-високо качество в съответствие с основните ценности: съвършенство, елегантност и желание за опазване на околната среда: „Като човек, който обича природния свят и възможностите за устойчиво развитие, веднага се влюбих в това зашеметяващо място, което може да се похвали с разнообразие от диви животни, които имат малко конкуренти в Прованс.    

   

За да покаже най-доброто от тази прекрасна естествена природна среда, място, като никое друго в Прованс, собственикът Yann Pineau стартира няколко инициативи, включително преминавайки изцяло в биологично производство. Освен това имотът е сертифициран с Haute Valeur Environmentnementale през 2016 г. Четиригодишният процес на преминаване към биологични методи започва през 2017 г. Първото сертифицирано био вино ще бъде готово през 2020 г. и ще бъде показано на пазара  в началото на 2021 година.

Château de l’Escarelle непрекъснато се променя и преоткрива.

ЛОЗЕТО

Пейзажът в Прованс е доста уникален, характеризиращ се с много топография от скалисти планини, вулканични скали и брегова линия, която се редува между пясъчни плажове и скалисти рифов. Средиземноморският климат се характеризира с прохладни зими и горещо лято. Прованс е благословен от силни ветрове, като известния Мистрал. Това е естествен начин за защита на лозите от определени заболявания и плесен.

Лозето на се състои от 100 хектара, разположение върху единична, нефрагментирана единица. Имението е сертифицирано от Haute Valeur Environmentnementale, свидетелство за старателната грижа, с която е предприет процесът на преобразуване на цялото имение в биологично производство.

Разположени в подножието на планината Монтан де ла Лубе в долината на Енгардин, лозите се възползват от микроклимат, който допринася съществено за разнообразието и богатия характер на вината на Château de l’Escarelle. Парцелите, върху които са засадени лозите, варират от 260 метра надморска височина в долните нива на имението до 480 метра над морското равнище в най-високите „restanques“ (тераси).

Варовиковата почва е идеална за производство на вина, характеризиращи се с минералност, придава елегантност на белите и розета, а червените вина са  с превъзходна сложност. Много от нашите червени вина са предназначени за отлжаване.

За производството на вина от Château de l’Escarelle се използват осем сорта грозде: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Cabernet Sovignon, Rolle, Ugni Blanc и Chardonnay

УАЙНМЕЙКИНГ

Бетонните резервоари за вино от 1900 г. бяха напълно възстановени през 2014 г. и сега се използват за нашите розета и бели вина.

Високотехнологичните вани от неръждаема стомана, използвани първо за производството на нашите вина от реколта 2016 г., са сред най-модерните на пазара и могат да бъдат регулирани с невероятна точност. Използват се за нашите червени вина.

Внимателният подход към производството помага да се запази колкото се може повече от характера на нашето вино: умерени цикли на пресоване на гроздовете и използване на метода на гравитационния поток.

Гроздето за нашите вина от висок клас се събира на ръка, сортира се не само веднъж, а два пъти. Следва прсоване и студена стабилизация. Процесът на ферментация се контролира през цялото време, за да се запазят ароматите на виното и да се гарантира, че се запазва финия му характер. Отлежаване върху фините утайки следва, за да се подчертае необикновения характер на всяко вино.

Ферментацията на белите вина се осъществява в нови бъчви, последвано от стареене в продължение на една година с батонаж (разбъркване на утайките) в едногодишни или двугодишни бъчви, докато червените ни отлежават в нови бъчви в продължение на 12 до 24 месеца, в зависимост от характеристиките на въпросното вино.