Назад

05-01-2017г.

Нива на сладост при шампанското: от сухо до сладко

Сладост при шампанското

Брут е една от най-известните категории при пенливите вина, имайки предвид нивата им на сладост. Сладостта идва от т.нар. "дозаж", една от стъпките в процеса на правене на шампанско/ пенливо вино, при която определено количество захар се добавя към шампанското под формата на подсладено отлежало вино ( liqueur d'expedition) , точно преди затваряне на бутилката с корковата тапа. Тъй като традиционно шампанското е с доста висока киселинност, целта на добавянето на т.нар " liqueur d'expedition" е да редуцира интензитета ма киселинността и да заобли вкусът на шампанското.   

Тук ще ви покажем на какво количество гранулирана захар отговоря всяко ниво остатъчна захар при пенливите вина:

Brut Nature ( Brut Zero)  съдържа от 0 - 3 гр/л остатъчна захар , еквивалент на < 1/6 ч.л. захар

Extra Brut съдържа от 0 - 6 гр/л остатъчна захар, еквивалент на < 1/4 ч.л. захар

Brut съдържа от 0 - 12 гр/л остатъчна захар, еквивалент на < 1/2 ч.л. захар

Extra Dry от 12 - 17 гр/л остатъчна захар, еквивалент на 1/2 до 3/4 ч.л. захар

Dry (Sec) от 17 - 32 гр/л остатъчна захар, еквивалент на 3/4 до 1 ч.л. захар

Demi-Sec от 32 - 50 гр/л  остатъчна захар, еквивалент на 1 до 2 ч.л. захар

Doux (Sweet) съдържа над 50 гр/л остатъчна захар, еквивалент на над 2 ч.л. захар

С течение на времето производителите на шампанско установяват, че предпочитанията на хората по отношение на сладостта варират. Поради тази причина има няколко опции за избор: от най-сухото Brut Nature, до най-сладкото, Doux, което съдържа 50 и повече гр/л остатъчна захар.

Източник: Wine Folly