Назад

VILLA BASSAREA

Южна България, Тракийска Низина   

Вила Бассареа е бутикова изба с различен подход към винопроизводството, разположена в южната част на Тракийската низина (лозаро-винарски район), в град Харманли, в непосредствена близост до новопостроената магистрала Марица и на само 8 км от древния път Виа Диагоналис.

Поради липсата на собствени лозя, от избата избират от голям набор висококачествено местно грозде от региона, от масиви, създадени и поддържани от реномирани лозари, някои  парцели от които са на повече от 40 години. Чрез детайлно контролиране на всяка стъпка от продукцията от избата гарантират, че всяко зрънце грозде, капка сок и нужна съставка са от възможно най-високо качество. Идеята зад продуктите на Вила Барасеа е да се съчетаят знанията и процесите, дефинирани от модерната наука, уважението към предшествениците и желанието да правят вълнуващо, отличително вино. Името Bassarea е избрано, за да се окаже почит към миналото на винарския занаят, целейки да вложат смисъл в името, като същевременно то да отразява идеята им и да влага чувството за връзка с предшествениците ни.

BA'SSAREUS (Bassareus) е тракийско прозвище на Дионис, което, според гръцките обяснения, произлиза от басара (bassara) или басарис (bassaris) – дългата роба, която самото божество и Менадите (Maenads) са носили в Тракия, откъдето идват и честите именувания на Менадите – Басари (Bassarae) или Басариди (Bassarides).

Името на тази дреха също изглежда свързано с басарис (bassaris) – лисица, вероятно защото се е правила от лисичи кожи.

Други свързват името Басареус с дума на иврит, според която значението му би било същото като на гръцкото protrugês – предшественик на гроздобера. Върху някои от съдовете, открити в Южна Италия, Дионис е представен с дълга дреха, която често е смятана за тракийска басара.

Името Басареус се свързва с гръцкото (Kissos), означаващо едновременно „къща на гроздето“, „събирачът/повелителят на гроздобера“ .

Създаване и първа винификация за избата е 2014 г. Винарната е с общ капацитет 70 000 литра.